Från Östersund till Stockholm! Heja Vågen!

En torsdag i maj trillade ett mail in från en 17-årig tjej som heter Moa. Hon skriver att hon hade hittat Vågen på TikTok och blev väldigt inspirerad att själv starta och driva en zero waste butik. 

Från Vågens sida hade vi påbörjat ett arbete med att paketera vårt koncept, och öppnat upp dialoger kring uppstart av butiker runt om i Sverige. Vi bokade in ett digitalt möte med Moa för att höra oss för om våra idéer och värderingar klickade. 

Moa Nordin

Moa blir den första som öppnar en Vågen-filial i Sverige. Den första av förhoppningsvis många fler. Nedan har vi ställt några frågor till Moa så att du kan lära känna henne lite bättre! 

  • Vilken video på TikTok såg du och vad var det som fångade ditt intresse? 

Jag tror att jag såg den första videon som blev viral och har nästan en miljon visningar idag. Det som fångade mitt intresse var att konceptet och att det kändes så klockrent för den tid vi lever i, men ändå har jag aldrig sett eller hört talas om något liknande. Jag visste direkt att jag vill vara en del av att utveckla detta konceptet i samhället. 

  • Berätta lite om dig själv, vad du pluggar, vad du jobbat med tidigare och varför du vill påbörja denna resa med oss på Vågen! 

Jag går sista året på Anna Whitlocks gymnasium och läser samhällsvetenskapliga programmet med inriktning beteende. Jag har alltid varit väldigt engagerad i skolan och samhällsfrågor och därför passade Anna Whitlock mig som en skola inriktad på hållbarhet och andra aktuella samhällsfrågor. Jag extrajobbat på Petjos café i Kungsängen sedan jag var 14 år och inspireras och lärt mig massor av bröderna som driver caféet. Med det sagt är jag ganska driven och jag är säker på att jag vill använda min kunskap och drivkraft till något viktigt. 

  • Hur har det gått hittills? Vad har varit utmanande och vad har gått bra? Vad har du lärt dig hittills? 

Det har gått både bra och mindre bra, men jag försöker se varje bakslag som en lärdom och bara det kan ha varit en av de mest utmanande sakerna. Jag lär mig ständigt nya saker om hur man driver ett eget företag och zero waste konceptet med hjälp av tjejerna i Östersund. En av de sakerna jag verkligen kommer ta med mig och utvecklas i hela tiden är att stå upp för mig själv och det jag tycker är viktigt bland annat i kontakt med större aktörer. 

  • Vad har du för vision med din butik? 

Min vision med butiken är såklart i linje med Vågens att medverka i utvecklandet av ett samhälle där allt som produceras kan återanvändas, återbrukas, återvinnas eller komposteras. Vågen i Järfälla blir första zero waste butiken i norra Stockholm vilket gör ett hållbart alternativ mer tillgängligt och på den vägen tror jag vi kan göra förändring på riktigt. 

  • Vad är det som driver dig framåt? Något som inspirerar dig som du vill dela med dig av? Citat, bok, podd, fakta eller dylikt? 

Det låter ju klyschigt, men det som verkligen driver mig framåt är mig själv och människorna runt mig. Jag motiveras av att se vad jag kan åstadkomma, hur jag kan använda min kunskap och erfarenhet och hur det utvecklar mig som person. Familj, vänner och kollegor har haft stor inverkan på min personliga utveckling. Jag har lärt mig att bara lägga energi på relationer som verkligen är genuina och det har gett mig mycket. Något som inspirerar mig vad det gäller just klimatfrågan är att det sägs att min generation är den sista som kan vända klimatförändringarna. Det är skrämmande och jag kommer inte gå runt och vara medveten om det utan att göra något åt saken. 

  • Vart ser du dig själv om 5 år? 

Jag vill plugga vidare så om fem år studerar jag förhoppningsvis på Uppsala universitet och driver Vågen i Stockholm där ifrån. Vid den tidpunkten kommer vi ha utvecklats tillräckligt för att ha öppet på heltid och anordna regelbundna evenemang. Jag tänker också att zero waste konceptet kommer ha utvecklats och expanderats ytterligare i linje med Vågens vision. 

  • Vad ser du framemot med att slå upp dörrarna till Vågen STHLM? 

Jag ser fram emot att Vågen Stockholm äntligen slår upp dörrarna. Det känns så overkligt och jag tror att det kommer landa mer när vi slår upp dörrarna. Jag tänker bara tillbaka på att jag i Maj berättade för mina kollegor, vänner och familj om TikToken jag såg och nu ska jag öppna en zero waste butik, det känns helt galet (på ett positivt sätt såklart!)

Hur kan du hjälpa Moa?

  1. Du kan donera valfri summa via swish 1232477818 eller Bankgiro 5434-9717. Märk donationen med STHLM!
  2. Du kan bli en Vågen Community-medlem genom att donera 500:- eller mer, och då få 5% rabatt på dina köp under 1 år samt erbjudanden på framtida event. Swisha till 1232477818 eller sätt in på Bankgiro 5434-9717. Se till att ange din mailadress och märk donationen med STHLM.
  3. Dela våra inlägg och sprid ordet om Vågen till dina vänner, familj, kollegor, och främlingar

För mer information, besök www.vagenbutik.se/stockholm/